Příprava na dokončení mapy Suché rotundy

ZO 7-02

Je v Česku nejhlubší zatopená jeskyně na světě?

Ve dnech 21. – 22.10.2006 jsme na Hranické propasti absolvovali dvoudenní akci, zaměřenou na dokončení mapy Suché rotundy, kontrolu některých dřívějších měření a na další úkoly, spojené s mapováním celé lokality. Akce se zúčastnila pouze malá skupinka lidí s ohledem na nutnost zjednodušení transportu i celého mapování. Jediným hostem byl Petr Vitmajer z klubu Dalton, jehož úkolem, kromě pomocných prací, bylo zejména hlídání věcí a tzv. suchá podpora po dobu, kdy jsme byli pod vodou.

Díky tomu, že jsme se potápěli ve dvou dnech, byla kompletní výstroj mezi ponory ponechána na plošinách a ráno nám tak odpadl transport. Stan jsme postavili nahoře, protože předloni mi při bivaku na spodní plošině dopadl v noci kousek od hlavy pořádný balvan. Také bylo potřeba poctivě hlídat věci, protože dnes si před zloději nemůže být člověk jistý nikdy a nikde.

Akce proběhla bez problémů, úkoly byly splněny a díky bezvadnému počasí a bivaku na Propasti jsem zase jednou měl po víkendu opravdu čistou hlavu, i když v Rotundě jsem si tentokrát pořádně šňupnul plynu, když jsem po vynoření koštoval vzduch nad hladinou déle, než je zdrávo.

Autor: Libor Čech

Napsat komentář